Mijn naam is Magda Nij Bijvank. Samen met Evelien Harberink heb ik in 2002 Theaterzaken opgericht.

Nadat ik in 1990 aan de faculteit Theater van de Hogeschool voor de kunsten Zwolle/Kampen ben afgestudeerd, heb ik als gretige beginneling verschillende kanten van het vak uitgeprobeerd en ervaringen opgedaan. Ik heb als actrice bij meerdere  theatergroepen gespeeld, zoals theatergroep Sonnevanck en De Nieuwe Koning, maar ook als docent drama gewerkt in het voortgezet onderwijs en bij culturele instellingen. Tevens heb ik tal van theaterproducties geregisseerd en geproduceerd met zowel jongeren als volwassen, professionals als amateurs.
 
Een nieuw spoor ontdekte ik, nu alweer zo'n 15 jaar geleden, met improvisatietheater. Een vorm van theater die me heel erg aansprak en onuitputtelijk bleek te zijn. Ik volgde meerdere trainingen en workshops zoals bij de acteur Helmert Woudenberg en bij de grondlegger van deze theatervorm Kieth Johnstone. Bij theatergroep Tante Pieks Visite ontwikkel ik me verder als improvisatietheater actrice en speel ik regelmatig avondvullende programma's in het theater. In de loop der jaren komen organisaties en instellingen met de vraag om improvisatietheater in te zetten op allerlei bijeenkomsten, wat een zeer succesvolle werkvorm blijkt te zijn. In die tijd sta ik naast andere collega's, regelmatig met Evelien op de planken en ervaren we de zogenaamde "klik". We krijgen samen meer en meer een eigen visie op hoe theater en zaken op een soepele manier samen kunnen gaan. En zo besluiten we in 2002 "het beestje een naam te geven" en onder de vlag Theaterzaken ons werk voort te zetten.
 
Theaterzaken is de rode draad in mijn carriere als theatermaakster/actice en daarnaast maak ik met veel plezier ruimte voor andere theaterprojecten. Zo regisseer ik bijvoorbeeld bij muziektheatergroep Rood Verlangen, die professionele voorstellingen maakt voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Of zoals aantal jaren geleden, toen ik als actrice de monoloog 'Memoires van een maagd' in verschillende theaters in het land heb gespeeld. Ook heb ik afgelopen jaren een uitstapje naar de tv wereld gemaakt.  Ik heb een rol gespeeld in de succesvolle regiosoap "Van jonge leu en oale grond" en de komedie "Groote Markt 30"". Beide tv producties van RTV Oost en Bing Film en TV.
 
Evelien over Magda: 'Ze is zorgvuldig in het onderhouden van het contact met de klant maar ook in het voorbereiden en doorgronden van opdrachten. Ze maakt heldere afspraken, je weet wat je aan haar hebt. Ze weet als geen ander de essentie van een bijeenkomst om te zetten in theater ze heeft 'de lach aan d'r broek hangen' maar kan haar publiek ook tot tranen toe roeren met haar personages van vlees en bloed. Haar lef, gevoel voor humor en diepgang raken ieder publiek. Daar wil je wel naast staan!'