Dag! Ik ben Magda Nij Bijvank en naast het runnen van Theaterzaken met Evelien, ben ik ook nog actrice en theatermaker. Ik speel in voorstellingen in het theater en als het zo uitkomt speel ik voor tv/film. Met veel plezier regisseer ik professionals en amateurs en met enige regelmaat zet ik zelf producties op touw. Op dit moment sta ik in het theater met de muziektheatervoorstelling "Held voor 1 dag" met Esther Groenenberg en Dirk Scheuders (Her Majesty). En vier keer per jaar sta ik samen met een koor en een band in theater Concordia te Enschede met de "Dienst voor ongelovigen". En er zijn de afgelopen jaren nog meer leuke dingen die ik heb gedaan, die zie je op deze pagina. De meest in oog springende dan.

Ik maak theater om te troosten, te vergeten, te verbinden en verder te kijken, dan je anders zou doen. Theater is een manier om te vertellen over het alledaagse; grappig, pijnlijk en gênant, of over het uitzonderlijke; onthutsend en ontroerend. Voor iedereen. En daarbij is theater voor mij de broodnodige schoonheid tussen de soms harde werkelijkheid. De schoonheid van tekst, muziek en van het waanzinnige talent van mensen, dat inspireert mij. Theater stilt de honger en smaakt naar meer. Hiervan onderdeel zijn, geeft mij hele goede zin.

Magda
Nij Bijvank

Magda


Nij Bijvank

‘Theater stilt de honger en smaakt naar meer.’

geen moederdag

“Geen Moederdag” is een muzikale talkshow over vrouwen die geen moeder zijn om welke reden dan ook. Over diegene die ongewild kinderloos is én over degene die er zelf voor gekozen heeft en alle smaken die ertussen in zitten. Wie zijn deze vrouwen, hoe gaat het met ze en waarom hebben ze kinderen? Een gevarieerd programma vol persoonlijke verhalen, diverse optredens en muziek, lekker veel muziek. Ter inspiratie, herkenning, relativering, voor plezier en misschien als troost. Oftewel gewoon een fijn Geen Moederdagcadeau.

held voor 1 dag

Muziektheater, over heldendaden achter de voordeur. Iedereen is wel eens een held, maar meestal niet.

tv troost

Een band en koor met swingende muziek, inspirerende boodschappen met verschillende gasten. Via de zoom natuurlijk over wat geeft jou troost, wat maakt jou blij in deze roerige tijden. Dat samen is TV Troost, ism RTV Oost en Theater Concordia.

hanna van hendrik

Hanna van Hendrik is een groots theaterspektakel. Uitgevoerd door acht acteurs, dertig figuranten, een vijfkoppige live band (Her Majesty) een zangkoor, tien ballerina’s, vier motorcrossers en zeven koeien! 40 voorstellingen in de zomer van 2019 op voormalig Vliegveld van Twente. Naast klinkende namen als Johanna ter Steege, Huub Stapel en Naomi van der Linden ben ik één van de acht acteurs.

dienst voor ongelovigen

Een swingend koor, fantastische muzikanten, een preek, poëzie, persoonlijke verhalen en afsluitend een hapje, dát zijn de ingrediënten van de goedgevulde "Diensten voor ongelovigen". Middenin de hectiek van alle dag staan we op eigenzinnige manier in theater Concordia stil bij de wisselingen van de seizoenen. Het programma wordt door mij samengesteld en op lichtvoetige wijze gepresenteerd.

selma en louise

"Selma en Louise" een tragikomische roadmovie in het theater. Ilse Warringa schreef het script en was mijn medespeler. Zij Selma, ik Louise. Regie Marije Gubbels en muziek André Manuel. In 2015 getoerd langs de theaters in Overijssel.

gek van geluk

"Gek van Geluk" is een heerlijke romantische komedie van regisseur Johan Nijenhuis. Niet alleen voor Plien van Bennekom, maar ook voor mij is het de eerste keer. Plien in een hoofdrol en ik überhaupt op het Grote Witte Doek.

memoires van een maagd

Tijdens deze intieme en sfeervolle voorstelling “verschijnt” Maria aan het publiek en vertelt, voor het eerst in de geschiedenis, hoe het is om Maria te zijn. Ze nodigt de mensen uit om bij haar aan een mooi gedekte tafel te komen zitten. En terwijl u geniet van goede wijn en mooie live muziek, doet Maria haar ontboezemingen.

groote markt 30

Comedie van RTV oost. Over het wel en wee van de stamgasten van Café Groote Markt 30. Ik speel Suus, de onnavolgbare zus van Hanna de barvrouw, die te pas en te onpas aan het schap verschijnt.

column - grote wortel

Het was zomer en ik was tussen de middag van de lagere school naar huis gekomen om warm te eten: aardappels, vlees, jus, groente. Voordat ik weer de 3 km terug fietste naar school, vroeg ik aan mijn moeder of ik een wortel mee mocht.

verhaal - bennie

Vijf zwarte volgauto’s telde hij en nog een hele riks gewone personenwagens. “Toe maar, toe maar, het hele dorp is zeker uitgelopen.” Bennie Voortman gluurde langs de vitrage naar de rouwstoet die door zijn straat reed. De vuiligheid op het raam was door het winterzonnetje goed zichtbaar. Een sigaret bungelde in zijn mondhoek.

column - fietsen

Ik ging fietsen. Fietsen in eigen land, van mijn woonplaats Enschede naar Zuid-Limburg. Ruim 300 km, in vijf dagen. Veelbelovende route langs rivieren, IJssel, Rijn, Waal en Maas. Helemaal alleen!! Stoer, wat jij? Iedereen juichte het toe en zei: ‘’O, dat moet ik ook eens doen!’ Goed verhaal ook.