Dag! Ik ben Magda Nij Bijvank en naast het runnen van Theaterzaken, met mijn collega Evelien ben ik ook nog een theatermaker, actrice en regisseur. Ik speel in het theater en als het zo uitkomt ook voor tv/film. Ik regisseer met veel plezier profs en amateurs en zet met enige regelmaat zelf producties op touw. Op dit moment sta ik in het theater met "Dienst voor ongelovigen" ism Theater Concordia en speel ik een leuke rol in "Hanna van Hendrik". Een Twents theaterspektakel met oa Johanna ter Steege en Huub Stapel. En er zijn de afgelopen jaren nog meer leuke dingen die ik heb gedaan, die zie je op deze pagina. De meest in oog springende dan.

Ik maak theater om de verhalen te vertellen, die voor op de verjaardagsvisite te lang zijn. Verhalen over het alledaagse, grappig en gênant, of over het uitzonderlijke, onthutsend en ontroerend. En daarbij is theater voor mij de broodnodige schoonheid tussen de banale alledaagsheid en soms harde werkelijkheid. De schoonheid van tekst, muziek en van het waanzinnige talent van mensen. Dat geeft mij energie en inspireert mij. Theater stilt de honger en smaakt naar meer. Theater biedt troost en verbindt mensen. En dat voor iedereen. En als ik hiervan onderdeel kan zijn, ben ik helemaal in mijn element.

Magda
Nij Bijvank

Magda


Nij Bijvank

‘Theater stilt de honger en smaakt naar meer.’

hanna van hendrik

Hanna van Hendrik is een groots theaterspektakel. Uitgevoerd door acht acteurs, dertig figuranten, een vijfkoppige live band (Her Majesty) een zangkoor, tien ballerina’s, vier motorcrossers en zeven koeien! 40 voorstellingen in de zomer van 2019 op voormalig Vliegveld van Twente. Naast klinkende namen als Johanna ter Steege, Huub Stapel en Naomi van der Linden ben ik één van de acht acteurs.

dienst voor ongelovigen

Een swingend koor, fantastische muzikanten, een preek, poëzie, persoonlijke verhalen en afsluitend een hapje, dát zijn de ingrediënten van de goedgevulde "Diensten voor ongelovigen". Middenin de hectiek van alle dag staan we op eigenzinnige manier in theater Concordia stil bij de wisselingen van de seizoenen. Het programma wordt door mij samengesteld en op lichtvoetige wijze gepresenteerd.

selma en louise

"Selma en Louise" een tragikomische roadmovie in het theater. Ilse Warringa schreef het script en was mijn medespeler. Zij Selma, ik Louise. Regie Marije Gubbels en muziek André Manuel. In 2015 getoerd langs de theaters in Overijssel.

gek van geluk

"Gek van Geluk" is een heerlijke romantische komedie van regisseur Johan Nijenhuis. Niet alleen voor Plien van Bennekom, maar ook voor mij is het de eerste keer. Plien in een hoofdrol en ik überhaupt op het Grote Witte Doek.

memoires van een maagd

Tijdens deze intieme en sfeervolle voorstelling “verschijnt” Maria aan het publiek en vertelt, voor het eerst in de geschiedenis, hoe het is om Maria te zijn. Ze nodigt de mensen uit om bij haar aan een mooi gedekte tafel te komen zitten. En terwijl u geniet van goede wijn en mooie live muziek, doet Maria haar ontboezemingen.

groote markt 30

Comedie van RTV oost. Over het wel en wee van de stamgasten van Café Groote Markt 30. Ik speel Suus, de onnavolgbare zus van Hanna de barvrouw, die te pas en te onpas aan het schap verschijnt.

columns

Het was zomer en ik was tussen de middag van de lagere school naar huis gekomen om warm te eten: aardappels, vlees, jus, groente. Voordat ik weer de 3 km terug fietste naar school, vroeg ik aan mijn moeder of ik een wortel mee mocht. We hadden een mooie grote moestuin met boontjes, rabarber, sla, aardappels én wortels. Ik mocht zelf altijd een wortel uit de moestuin trekken.